Banner

Ημερολόγιο

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

 

 

 

Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΔΩΙ, Γιάννη Κωνσταντινίδη «Μικρασιατική Ραψωδία»

  • Δευτέρα 18 Ιουλίου, ώρα 21:00

Από 18 έως 24 Ιουλίου 2022 θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 21:00, στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, σε Μουσική Διεύθυνση Γεώργιου Χλίτσιου, θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη «Δωδεκανησιακή Σουίτα αριθ.1» και τη «Μικρασιατική Ραψωδία».

 

ΔΙοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς,

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • Δωδεκανησιακή Σουίτα αριθ.1 (αφιερωμένη στον μουσικολόγο Samuel Baud-Bovy)

i. Andante sostenuto – Allegretto
ii. Con moto
iii. Allegro piacevole – Vivo e giocoso
iv. Andante mesto
v. Andantino quasi parlando – Allegretto semplice
vi. Andante lento – Allegro vivo ma non troppo
                   

  • Μικρασιατική Ραψωδία (αφιερωμένη στη μητέρα του)

i.  Πρελούδιο, Lento & Οστινάτο, Allegro moderato e poco pesante
ii.  Ιντερμέτζο, Lento – Andantino quasi allegretto – Lento
iii. Φινάλε, Allegretto con grazia – Moderato assai ma ben ritmato

 

Δωδεκανησιακή Σουίτα αριθ.1

Η πλούσια εργογραφία του Γιάννη Κωνσταντινίδη έχει χαρακτήρα γνήσια ελληνικό και είναι εμποτισμένη με το αυθεντικό δημοτικό τραγούδι. Η συμβολή του στον εμπλουτισμό της ελληνικής μουσικής υπήρξε ανεκτίμητη, με έργα που αναδεικνύουν το ρυθμικό και μελωδικό πλούτο της μουσικής μας παράδοσης. Σε πολλά του έργα βρίσκουμε αναφορές στους ρυθμούς και τις μελωδίες των Δωδεκανήσων, όμως ξεχωρίζουν οι δύο δωδεκανησιακές του σουίτες για ορχήστρα. Η πρώτη Δωδεκανησιακή Σουίτα γράφτηκε το 1948 και είναι αφιερωμένη στον Ελβετό μουσικολόγο Samuel Baud-Bovy, αφού τα θέματά της είναι παρμένα από τους δύο τόμους της συλλογής του «Τραγούδια των Δωδεκανήσων», μία εκπληκτική μελέτη των χορών και των τραγουδιών των συγκεκριμένων ακριτικών νησιών, που έγινε μεταξύ 1930-31. Η μουσική του Κωνσταντινίδη έδωσε νέα πνοή στα υπέροχα αυτά νησιώτικα τραγούδια και τα έκανε παγκοσμίως γνωστά και αγαπητά.

Μικρασιατική Ραψωδία

Συγκαταλέγεται στα μεγάλα του συμφωνικά έργα, το οποίο συνδυάζει λαϊκούς σκοπούς και θέματα από την ελληνική παράδοση της γενέτειράς του, Μικράς Ασίας. Χωρίζεται σε 3 μέρη, το Πρελούδιο και Οστινάτο, το Ιντερμέντζο και το Φινάλε, βασισμένα σε γνώριμα λαϊκά και δημοτικά ακούσματα της Μικράς Ασίας, από τα κάλαντα των Φώτων στο Οστινάτο έως το ζεϊμπέκικο, που αποτελεί το δεύτερο θέμα στο φινάλε.

Γιάννης Κωνσταντινίδης

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης ήταν Έλληνας Μικρασιάτης συνθέτης, περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού, ενώ με το πραγματικό του επώνυμο υπέγραφε τα έργα του στη «σοβαρή» (συμφωνική) μουσική. Ο Κωνσταντινίδης υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες συνθέτες, μαέστρους και πιανίστες. Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 21 Αυγούστου 1903. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια, η οποία λίγο πριν την καταστροφή της Σμύρνης ήλθε στην Ελλάδα. Ο ίδιος συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στη Γερμανία σε πιάνο και σύνθεση, στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου και στο Ωδείο Στερν, την περίοδο 1923-1931. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στο ελληνικό μουσικό θέατρο ως μαέστρος και συνθέτης την περίοδο 1932-1950, όπου και παρουσιάστηκε με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης, που δημιούργησε αναστρέφοντας το ονοματεπώνυμό του. Παρουσίασε πολλά έργα, οπερέτες (περίπου 50), μουσικές κωμωδίες και πολλές επιθεωρήσεις. Διετέλεσε διευθυντής του τμήματος ελαφράς μουσικής του ΕΙΡ την περίοδο 1946-1952, καθώς και μουσικός διευθυντής στην ΥΕΝΕΔ την περίοδο 1952-1960. Έχει γράψει συμφωνικά έργα, κομμάτια για πιάνο, μουσική δωματίου και πολλά τραγούδια. Είχε πάρει μέρος σε κριτικές επιτροπές διάφορων φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού, όπως της Θεσσαλονίκης μεταξύ 1962-1967, του Σπλιτ το 1968, της Βουλγαρίας μεταξύ 1971-1975, της Λιουμπλιάνας το 1974, κ.ά. Τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο του Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού της Βαρκελώνης με το εξαίρετο τραγούδι του «Ξύπνα αγάπη μου» (1960) που ερμήνευσε η Νάνα Μούσχουρη, με το Γ΄ Βραβείο του επόμενου έτους με το τραγούδι «Τα δυο σου γκρίζα ματάκια» που ερμήνευσε η Άντζελα Ζήλεια, καθώς και με το Α΄ Βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Αλυσίδες» (1962) που ερμήνευσε η Καίτη Μπελίντα. Στον ελληνικό κινηματογράφο είχε αναλάβει τη μουσική επένδυση σε επτά ταινίες. Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης διετέλεσε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Μουσουργών Ελλάδος. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου 1984.

 

Αύλειος Χώρος Μουσείου Αργυροτεχνίας
Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com