Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της όπερας κουκλοθεάτρου «Το κουκλοθέατρο του Μάστρο Πέδρο»

Ιωάννινα, 30/9/2019

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Το κουκλοθέατρο του Μάστρο Πέδρο»

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα η Πρόεδρος του  Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κα. Ελένη Ακονίδου, η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, κα. Χριστίνα Κωτσαντή, και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, κα. Ελένη Δημοπούλου, με την ευκαιρία της όπερας κουκλοθεάτρου «Το κουκλοθέατρο του Μάστρο Πέδρο».
Μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κα. Ελένη Ακονίδου, ανέφερε:
«Με την έναρξη της χειμερινής σεζόν εκδηλώσεων ξεκινά μια στενή συνεργασία, που θα εδραιωθεί και θα εξελιχθεί σε μια δημιουργική σύμπραξη μεταξύ των βασικών πυλώνων του πολιτισμού της πόλης μας: του Δημοτικού Περιφερειακού μας Θεάτρου και του Πνευματικού Κέντρου. Ήδη στους χώρους της Σχολής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο «Το Παλλόμενο Σώμα» με την Αλεξάνδρα Καζάζου και αύριο Τρίτη, 1 Οκτωβρίου και ώρα 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών της Δράσεων, παρουσιάζει την όπερα κουκλοθεάτρου «Το κουκλοθέατρο του Μάστρο Πέδρο» σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Δημόπουλου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, κα. Χριστίνα Κωτσαντή, η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Με αφορμή την πρώτη μου δημόσια εμφάνιση από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ως Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο, κ. Μωυσή Ελισάφ, για την τιμή που μου έκανε, να μου αναθέσει την προεδρία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, ενός ιστορικού φορέα που προωθεί τη θεατρική τέχνη και τον πολιτισμό αναπτύσσοντας παράλληλα ποικίλη και πολύπλευρη πολιτιστική, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Προσωπικός μου στόχος, όπως πιστεύω και όλων των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, είναι να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την τέχνη και τον πολιτισμό της πόλης μας και της Ηπείρου. Ωστόσο, θεωρώ πως η προσπάθειά μας αυτή μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, έχοντας εποικοδομητική και συνεχή συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και την πρόεδρο, κα. Ελένη Ακονίδου, μια συνεργασία που θεωρώ πως θα έχει στέρεες βάσεις με απώτερο, κοινό σκοπό, να καλύψουμε τις ανάγκες του φιλότεχνου κοινού, αλλά και όλων των πολιτών, με ποιοτικές παραστάσεις και δράσεις για όλες και όλους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να καλέσω τους Γιαννιώτες να παρακολουθήσουν την αυριανή όπερα κουκλοθεάτρου μια παράσταση ξεχωριστή και εντυπωσιακή».

Τέλος, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, κα. Ελένη Δημοπούλου, αναφέρθηκε στην παράσταση και τόνισε: «Με αυτήν την καλλιτεχνική επιλογή συνεργασίας μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή δίνεται η ευκαιρία να εξοικειωθούν οι μικροί και οι μεγάλοι θεατρόφιλοι με την Όπερα, ένα σημαντικό είδος σκηνικής τέχνης, όπου ένα θεατρικό κείμενο αποδίδεται από τους καλλιτέχνες τραγουδιστά, με συνοδεία ορχήστρας. Χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα. Η παράσταση El retablo de maese Pedro (Ελ Ρετάμπλο Ντε Μαέσε Πέτρο), γίνεται σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο της υλοποίησης παράστασης των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η αυριανή συνεργασία μας ξεχωρίζει μιας και πρόκειται για μια παράσταση κουκλοθεάτρου μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλης φαντασίας που όχι μόνο θα διασκεδάσει το κοινό με τις χιουμοριστικές σκηνές, τις ανατροπές και τις εξαιρετικές μαριονέτες που κατασκευάστηκαν για αυτό το σκοπό, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα να μυηθούμε στον κόσμο του λυρικού θεάτρου. Την όπερα Ελ Ρετάμπλο Ντε Μαέσε Πέτρο συνέθεσε ο Μανουέλ Ντε Φάγια, ως φόρο τιμής στο σπουδαίο συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες με ήρωα τον ονειροπόλο ιππότη με την απέραντη φαντασία, Δον Κιχώτη. Σας περιμένουμε, λοιπόν, να απολαύσουμε τη συναρπαστική ιστορία της μονόπρακτης αυτής όπερας σε μια μοναδική παράσταση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», αύριο Τρίτη 1 Οκτωβρίου, στις 8.00 μμ. Πιστεύουμε πως η συνέχεια της συνεργασίας μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή είναι πολύ σημαντική και χαιρόμαστε πολύ που η περιοδεία του προγράμματος αυτού ξεκινά από τα Ιωάννινα. Μέγας Δωρητής των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Η είσοδος στην αυριανή παράσταση είναι ελεύθερη».

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com