Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Συνέντευξη του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, κ. Κων/νου Γκόγκου με θέμα την διοργάνωση του 1ου Ioannina Artwave Festival.

 

 

 

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη προέδρου Πνευματικού Κέντρου κ. Κων/νου Γκόγκου 7/3/18

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 στα γραφεία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών με θέμα την διοργάνωση του 1ου Ioannina Artwave Festival.
Στη συνέντευξη μίλησαν ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος και ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού φορέα ARTWAVE κ. Ιωάννης Κοψίνης.


 

Ο κ. Γκόγκος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Όπως γνωρίζετε βασική στόχευση της Δημοτικής Αρχής και του Πνευματικού Κέντρου είναι η καλλιέργεια όλων των μορφών της τέχνης, αλλά και η πολιτιστική διάχυση σε όλα τα σημεία του Δήμου μας.
Ένα από τα πλέον αγαπημένα σημεία της πόλης μας είναι το Πάρκο Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι) που με τις συνεχιζόμενες ενέργειες της δημοτικής αρχής, είναι και πάλι στην ευθύνη του Δήμου μας.
Και ένας από τους σημαντικότερους τομείς πολιτιστικής δραστηριότητας, είναι ο τομέας των εικαστικών, με έντονη δραστηριότητα  από τους καλλιτέχνες της περιοχής μας, το Εικαστικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου και φυσικά τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου μας.
Σε αυτό το πλαίσιο με χαρά υποδεχθήκαμε την πρόταση του εικαστικού φορέα ARTWAVE και των συνεργατών του σε Σχολές Καλών Τεχνών στην Ελλάδα και την Ιταλία για να δημιουργήσουμε μαζί ένα νέο θεσμό:
Ένα νέο πολιτιστικό θεσμό, με πανελλήνια εμβέλεια και έδρα τα Ιωάννινα.
Το Φεστιβάλ ,που θα έχει την επωνυμία ARTWAVE FESTIVAL,  έχει ως στόχο του τη δημιουργία ενός θεσμού  ετήσιας συνάντησης  φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και των αποφοίτων όλων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.
Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο του τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης  φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και των αποφοίτων όλων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να κατασκηνώσουν στο χώρο του Φεστιβάλ, αλλά και την προβολή της καλλιτεχνικής τους δουλειάς.
Το πρώτο IOANNINA ARTWAVE FESTIVAL θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι) από 5 έως 9 Ιουλίου 2018 και στοχεύουμε να γίνει ένα ετήσιο καθιερωμένο ραντεβού, της επερχόμενης καλλιτεχνικής γενιάς της χώρας μας!
Περισσότερα για τον σχεδιασμό και το περιεχόμενο του ARTWAVE θα σας πει ο κ Ιωάννης Κοψίνης εκπρόσωπος της οργανωτικής ομάδας.
Αυτό που θέλω να τονίσω, ολοκληρώνοντας, είναι ότι το ARTWAVE Festival, πέρα από ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, αποτελεί και ένα δείγμα γραφής ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτιστικής δράσης, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και την περιοχή μας», κατέληξε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γκόγκος.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Ιωάννης Κοψίνης, ο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ARTWAVE ιδρύθηκε με σκοπό την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων που προάγουν τον πολιτισμό.
  Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων είχαμε προγραμματίσει τη διοργάνωση ενός πενθήμερου  Φεστιβάλ και ήμασταν στην τελική επιλογή  της πόλης που θα το φιλοξενήσει.
Μετά από αρχικές επαφές, συναντήσεις με τον κ. Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου ,κ. Γκόγκο, και επισκέψεις στα Γιάννενα, διαπιστώσαμε ότι ο χώρος του Πάρκου Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι) σε συνδυασμό με άλλους χώρους του Πνευματικού Κέντρου και της πόλης, αποτελούν ιδανικά σημεία για την εγκαθίδρυση του φεστιβάλ.
Παράλληλα, η θετική διάθεση και το πνεύμα συνεργασίας των ανθρώπων τόσο του Πνευματικού Κέντρου , όσο και της πόλης γενικότερα, μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα Γιάννενα ήταν η πιο σωστή επιλογή για το Φεστιβάλ.

Τι είναι όμως το ARTWAVE;
Είναι ένα εικαστικό και μουσικό Φεστιβάλ που έχει σαν στόχο του τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης  φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και των αποφοίτων όλων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.
Θα συναντηθούν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στα Γιάννενα,  θα δοθεί η δυνατότητα να κατασκηνώσουν στον χώρο του Φεστιβάλ και παράλληλα να προβάλουν την καλλιτεχνική τους δουλειά.
Σε όλη τη διάρκεια του πενθήμερου,  από 5 έως 9 Ιουλίου 2018, το  φεστιβάλ θα πλαισιωθεί μουσικά από γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής σε εκθεσιακούς χώρους πού έχουν κριθεί κατάλληλοι για τη φιλοξενία των έργων.
Παράλληλα σχεδιάζουμε ένα εικαστικό project με διεθνή εμβέλεια στο Σπήλαιο Περάματος, σε συνεργασία με το Σίλβια Γκράντι από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, όπου σχεδιάζουμε να προβάλουμε επιλεγμένα έργα videoart αναγνωρισμένων σύγχρονων καλλιτεχνών.
Παράλληλα με τις εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια που θα τα επιμεληθούν Πανεπιστημιακοί καθηγητές και τα οποία θα αφορούν σύγχρονες θεματικές της τέχνης.
Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Εικαστικό-Μουσικό Φεστιβάλ , το οποίο θα εστιάζει στις δημιουργίες  νέων εικαστικών  και το οποίο θα γίνει θεσμός.
Στόχος  μας είναι,  ξεκινώντας από  τον πρώτο κιόλας χρόνο να φιλοξενήσουμε  καθηγητές και φοιτητές  από  τις Σχολές Καλών Τεχνών της Ιταλίας αλλά και άλλων γειτονικών χωρών  (το Σωματείο μας έχει ήδη στο ενεργητικό του συνεργασίες με Σχολές Καλών Τεχνών της Ιταλίας) δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα ζωντανό διάλογο ανάμεσα στους σπουδαστές των  χωρών που θα συμμετάσχουν.
Στο πλαίσιο των Εικαστικών Εκθέσεων θα προκηρυχτεί ένας διαγωνισμός μέσα από τον οποίο θα επιλεγούν και θα βραβευτούν νέοι καλλιτέχνες.
Στο πλαίσιο αυτό θα απονεμηθούν πέντε βραβεία (ένα για κάθε έτος της Σχολής).
Τα βραβευμένα έργα θα παραχωρηθούν στο Δήμο,  ο οποίος  θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο στο πέρασμα των χρόνων θα μπορέσει να δημιουργήσει μια συλλογή από έργα σύγχρονης Τέχνης.
Για μας είναι πολύ σημαντικό η πόλη που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ να βιώσει ενεργά τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό γεγονός  γι αυτό και η συμμετοχή των εικαστικών αλλά και των μουσικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο σας πρέπει να αποτελέσει ζητούμενο.
Στο επόμενο διάστημα θα επικοινωνήσουμε με τους εικαστικούς και  καλλιτέχνες της πόλης ώστε να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.
Παράλληλα θα κάνουμε και πρόσκληση εθελοντών για να ζήσουν μαζί μας αυτή την εμπειρία και να δώσουν στο Φεστιβάλ την προοπτική που του αξίζει.
Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες του Πνευματικού Κέντρου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του κ Γκόγκο που αμέσως αντιλήφθηκε τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη σας με το νέο αυτό πανελλήνιο φεστιβάλ» κατέληξε ο κ. Κοψίνης.

 

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com