Banner

Ημερολόγιο

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

 

 

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ Κύκλος: Φιλοσοφία και Κινηματογράφος

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ
Κύκλος: Φιλοσοφία και Κινηματογράφος

Κυριακή 13 Νοεμβρίου, 19:00 (Ομιλίες), 20:30 (Προβολή ταινίας)

Ομιλητές:

  • Σταύρος Νικολόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Μανώλης Πατηνιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τµήµα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήµης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
  • Προβολή της ταινίας του Μόρτεν Τίλντουμ «Το παιχνίδι της μίμησης» (The imitation game, 2014, 114΄)

    Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές Αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού και αναλυτή, Άλαν Τιούρινγκ και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας- ωστόσο κανείς δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για έναν πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων και είχε αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα της περίφημης γερμανικής μηχανής Enigma.
    Η ταινία εστιάζει στο πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους. Είναι  βασισμένη στο βιβλίο του Άντριου Χότζες «Άλαν Τιούρινγκ, Το Aίνιγμα» και αφορά την αληθινή αλλά άγνωστη ιστορία ζωής του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής, κρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών, Άλαν Τούρινγκ.
    Ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων «Καλύτερης Ταινίας», «Σκηνοθεσίας», «Α’ Ανδρικού Ρόλου», κερδίζοντας 1 Όσκαρ στην κατηγορία «Διασκευασμένου Σεναρίου». Συγκέντρωσε, επίσης 9 υποψηφιότητες στα βραβεία BAFTA, 5 για Χρυσή Σφαίρα και 3 για τα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών.
    Τα γυρίσματα έγιναν στην Αγγλία για οχτώ εβδομάδες, σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων μια βικτωριανή έπαυλη, στην οποία έζησε ο Ίαν Φλέμινγκ, ο σταθμός King’s Cross, η Σχολή Σέρμπορν, όπου φοίτησε ο Τιούρινγκ, και το ίδιο το κέντρο στο οποίο έσπασε ο κώδικας: το πάρκο Μπλέτσλι.

Διοργάνωση:
Τμήμα Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Εργαστήριο Tεκμηρίωσης και Mελέτης της Iστορίας των Kοινωνικών και Πολιτικών Iδεών, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

  • Επιστημονική υπεύθυνη: Αγλαΐα Μελά

Με την ευγενική χορηγία του Ριζαρείου Ιδρύματος
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com