Banner

Ημερολόγιο

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ Κύκλος: Φιλοσοφία και Κινηματογράφος

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ
Κύκλος: Φιλοσοφία και Κινηματογράφος

  • Κυριακή 7 Νοεμβρίου

Το Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του κύκλου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος», διοργανώνουν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» Εργαστήρι Φιλοσοφίας.
Ομιλητές

  • ο Διονύσης Δρόσος, Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • και ο Πέτρος Θεοδωρίδης, Συγγραφέας.
  • Τη συζήτηση συντονίζει η Αγλαΐα Μελά, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία είναι και η επιστημονική υπεύθυνη του κύκλου.

Θα ακολουθήσει στις 20:30 η προβολή ταινίας του Πατρίς Λεκόντ , «Ridicule, Ο περίγελος της αυλής» (Ridicule, Γαλλία, 1996, 102’).
Παίζουν: Σαρλ Μπερλίνγκ, Φανί Αρντάν, Ζαν Ροσφόρ, Ζουντίθ Γκοντρές.
Υπόθεση:
Ο Ponceludon, ένας μικρός αριστοκράτης και μηχανικός από την επαρχία, προσπαθεί να εξαφανίσει τα κουνούπια από τους μολυσμένους βάλτους της περιοχής, που προκαλούν επιδημίες και τον πρόωρο θάνατο των απλών, φτωχών ανθρώπων. Αυτό το ανθρωπιστικό έργο απαιτεί χρήματα, που μπορεί να τα δώσει μόνο ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI. Για να πάρει την έγκριση για την αποστράγγιση του βάλτου, ο Ponceludon αναγκάζεται να εμπλακεί στον φαύλο κύκλο σεξουαλικής, πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς,  που κυριαρχεί στην αυλή του βασιλιά, στις Βερσαλλίες. Δεν είναι τόσο εύκολο να πλησιάσει το βασιλιά, όπως εκείνος νόμιζε. Με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός τρόπος για επιτύχει το στόχο του και να γίνει αποδεκτός στην αυλή του Λουδοβίκου του 16ου, είναι να παίξει το παιχνίδι της αυλής του. Δηλαδή, να επιδείξει οξύνοια, να είναι ετοιμόλογος και να έχει καυστική γλώσσα, κάτι το οποίο και μπορεί και αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να το κάνει πολύ καλά αφήνοντας κατάπληκτους όλους τους άχρηστους ευγενείς, που σκοτώνουν την ώρα τους χαζολογώντας.

 

  • Κυριακή 5 Δεκεμβρίου

Επιστημονική υπεύθυνη: Α. Μελά
Εργαστήρι, ώρα 19:00
Ομιλητές:

  • Μαρία Πουρνάρη, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Θανάσης Σακελλαριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Συντονίστρια: Αγλαΐα Μελά, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Προβολή ταινίας, ώρα 20:30,  Wittgenstein, Derek Jarman, (Μεγ. Βρετανία, 1993, 72΄)

 

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή και τη σκέψη του Βιεννέζου φιλοσόφου. Λούντβιχ Βιτγκενστάιν  (Ludwig Josef Johann Wittgenstein (26 Απριλίου 1889 – 29 Απριλίου 1951). Ο Βιτγκενστάιν  θεωρείται ένας από τους πλέον επιδραστικούς φιλοσόφους, του οποίου το έργο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης του 20ού αιώνα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του δημοσίευσε μόλις μία φιλοσοφική διατριβή, το Tractatus Logico-Philosophicus, ένα άρθρο, μια κριτική βιβλίου και ένα παιδικό λεξικό, αν και πολλές δευτερογενείς δημοσιεύσεις και αναλύσεις γύρω από το έργο του καταγράφονται μέχρι σήμερα. Τα ογκώδη χειρόγραφά του επιμελήθηκαν και δημοσιεύθηκαν μετά το θάνατό του. Οι «Φιλοσοφικές Έρευνες» εμφανίστηκαν σε μορφή βιβλίου το 1953 και ως το τέλος του αιώνα θεωρούνταν σημαντικό σύγχρονο κλασικό έργο. Ο φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ περιέγραψε τον Βιτγκενστάιν ως «το τελειότερο παράδειγμα παραδοσιακά εννοούμενης ιδιοφυΐας που έχω γνωρίσει: φλογερός, βαθυστόχαστος, δριμύς και αυταρχικός».

Η ταινία παρουσιάζει, σε μοντέρνο θεατρικό στυλ, τη ζωή και τη σκέψη του απόφοιτου του Κέμπριτζ φιλόσοφου Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, του οποίου το κύριο ενδιαφέρον ήταν η φύση και τα όρια της γλώσσας. Μπροστά στα μάτια μας αποκαλύπτεται η δράση του από την παιδική του ηλικία μέχρι την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τη θέση του ως καθηγητής στο Κέιμπριτζ και τη σχέση του με τον Μπέρτραντ Ράσελ και τον Τζον Μέιναρντ Κέινς.

Πρωταγωνιστούν: Karl Johnson Michael Gough, Tilda Swinton

Διοργάνωση: Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Η είσοδος σε κλειστούς χώρους επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο με επίδειξη σχετικού πιστοποιητικού

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com