Banner

Ημερολόγιο

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ, Κύκλος: Πόλεις στον Κινηματογράφο

Κ Υ Ρ Ι Α Κ Ε Σ  Σ Τ Ο  Π Α Ν Ι
Κύκλος: Πόλεις στον Κινηματογράφο
 

  • Κυριακή 28|11,  ώρα 20:30
    Οι Αρχάριοι (Absolute Beginners), Τζούλιεν Τεμπλ, Μεγ. Βρετανία, 1986, 108’

    Πρόκειται για ένα μιούζικαλ βρετανικής παραγωγής 1986, που είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη νουβέλα του Κόλιν Μακ Ίνες, η οποία κυκλοφόρησε το 1959 και ήταν έντονα επηρεασμένη από το λογοτεχνικό κίνημα των μπητ.  Φιλμ και βιβλίο περιγράφουν τη ζωή στο Λονδίνο καθώς η πόλη προσπαθεί να αφήσει πίσω της τις καταστροφικές συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς μια νέα οικονομική τάξη ορθώνεται, εκείνη των εφήβων και νεαρών ενήλικων που επιθυμούν να ζήσουν μια νέα ανέμελη ζωή, οι επιθυμίες τους συγκρούονται με μια – όχι και τόσο – νέα τάξη πραγμάτων, όπου η διαφθορά με πρόσχημα την ανοικοδόμηση της πόλης αλλά και ο νεο-ναζισμός ορθώνονται ως εμπόδιο στα όνειρά τους. Η ιστορία περιέχει και αρκετά πραγματικά στοιχεία καθώς εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στις βίαιες φυλετικές συμπλοκές στο Νότινγκ Χιλ τον Σεπτέμβρη του 1958, γεγονός που έκτοτε μνημονεύεται κάθε χρόνο με έναν πολιτιστικό θεσμό, το  Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ, μια διοργάνωση που ξεκίνησε ώστε να συμφιλιώσει την τοπική κοινότητα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
    Με ένα νεαρό και άσημο ηθοποιό να δεσπόζει και αστέρια της ποπ να κάνουν σύντομα αλλά πολύ χαρακτηριστικά περάσματα (Ντέιβιντ Μπάουι, Σαντέ, Ρέϊ Ντέιβις του συγκροτήματος των Κινκς), ο γνωστός από το είδος του ροκ ντοκιμαντέρ σκηνοθέτης Τζούλιεν Τεμπλ παρουσιάζει ένα μοντέρνο φιλμ με ιδιαίτερο ενίοτε καυστικό χιούμορ και αισθητική, που δανείζεται αρκετά στοιχεία της ποπ κουλτούρας, μια ωδή στην πόλη που αλλάζει και στα πολιτικοκοινωνικά προβλήματα που ακολουθούν αυτή την αλλαγή. Τη μουσική της ταινίας επιμελήθηκε ο θρυλικός μουσικός, παραγωγός και ενορχηστρωτής της τζαζ Γκιλ Έβανς ενώ το ομώνυμο τραγούδι που συνέθεσε και ερμηνεύει ο Ντέιβιντ Μπάουι έγινε μεγάλη επιτυχία.
    https://www.youtube.com/watch?v=x8aLOjSLQ8E


  • Κυριακή 12|12, ώρα 20:30
    Οι άγριες μέρες μας (Days of being wild),
    Γουόνγκ Καρ Βάι, Χονγκ Κονγκ, 1991, 94’

    Πρωταγωνιστούν: Λέσλι Τσούνγκ, Μάγκι Τσούνγκ, Αντι Λάου. .

    Στη δεύτερη μόλις ταινία του, ο Γουόνγκ Καρ Βάι, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Χονγκ Κονγκ, ξεδιπλώνει όλη τη μαεστρία του για τη δημιουργία ονειρικών μικρόκοσμων μέσα στο δαιδαλώδη αστικό ιστό των μεγάλων πόλεων. Χρησιμοποιώντας ως όχημα την πόλη του Χονγκ Κονγκ στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Καρ Βάι μας μιλά για την αστική αποξένωση, τους έρωτες δίχως απόκριση και την υπαρξιακή ανησυχία μέσα από την ιστορία τριών νέων ανθρώπων που συνδέονται τυχαία. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον ονειροπόλο Αυστραλό διευθυντή φωτογραφίας Κρίστοφερ Ντόιλ, που έμελλε να παράξει τις πολύ πιο γνωστές ταινίες λίγο αργότερα “Ερωτική Επιθυμία” (In the mood for love) και “2046” με τις οποίες οι “Άγριες μέρες” συνδέεται μεν ως μέρος μιας άτυπης αν και αφηρημένης τριλογίας παραμένοντας δε αυτόνομο κομμάτι του ιδιόμορφου και πολύ στυλιζαρισμένου σύμπαντος του Καρ Βάι.  Εξαιρετικές οι ερμηνείες του Λέσλι Τσουνγκ, της Μάγκι Τσούνγκ και του Άντυ Λάου στους κύριους ρόλους ενώ η μουσική της ταινίας με κομμάτια των Λος Ίντιος Ταμπαχάρας και Ξάβιε Κουγκάτ δίνουν ένα ιδιαίτερα νοσταλγικό στίγμα μιας εποχής (και των διαπροσωπικών σχέσεων που δημιουργούνται μέσα σε αυτήν) που χάνεται ανεπιστρεπτί.

     

 

  • Κυριακή 19|12, ώρα 20:30
    Οι νονοί του Τόκυο (Tokyo Godfathers),
    Σατόσι Κον, Ιαπωνία, 2003, 92’
    Κάταλληλο για άνω των 13


    Είναι παραμονή Χριστουγέννων στο Τόκυο και τρεις άστεγοι φίλοι, ο αλκοολικός Τζιν, η διεμφυλική πρώην τραγουδίστρια Χάνα και η έφηβη Μιγιούκι, που το έχει σκάσει από το σπίτι της, βρίσκουν ένα μωρό παρατημένο στα σκουπίδια και αποφασίζουν να το φροντίσουν και να ψάξουν να βρουν τους πραγματικούς γονείς του ώστε να τους το παραδώσουν. Στην προσπάθεια τους γνωρίζουν έναν γαλαξία χαρακτήρων από τον υπόκοσμο της πόλης μέχρι και τις χαμένες οικογένειές τους με τις οποίες έχουν διακόψει κάθε σχέση.

    Ο σκηνοθέτης Σατόσι Κον ήταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ιαπωνικού anime με ταινίες που έχουν μείνει στην ιστορία του είδους, όπως το Perfect Blue και το Paprika. Οι “Νονοί του Τόκυο” ξεκινούν με στοιχεία κοινωνικού ρεαλισμού συνεχίζουν ως κωμωδία και έπειτα ως συναισθηματικό δράμα για να καταλήξουν σε κανονική περιπέτεια. Ισορροπώντας με εξαιρετική επιδεξιότητα και με ένα ιδιαίτερο και πάντα εμφανές χιούμορ να διαπνέει πάντα την ταινία, ο Κον δεν εγκλωβίζεται ποτέ σε ένα κινηματογραφικό είδος ενώ ταυτόχρονα μας παραδίδει το πορτραίτο μιας μεγαλούπολης από την οπτική τριών ρομαντικών αντι-ηρώων. Το Τόκυο του Κον είναι σκληρό αλλά και ρομαντικό, πάντα ζωντανό όμως και γεμάτο εκπλήξεις.

 

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com