Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Κυριακές στο πανί:Βιμ Βέντερς, Η Αλίκη στις πόλεις

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΑΘΛΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΤΗΛ. 26510 83940  FAX 26510 75784
www.pkdi.gr E-mail: pkioannina@gmail.com

Ιωάννινα, 23/2/16

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυριακές στο πανί
Ευρωπαίοι Δημιουργοί

Βιμ Βέντερς, Η Αλίκη στις πόλεις
(Alice in den Städten, Γερμανία, 1974, 110΄)

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των Κυριακών στο πανί, προβάλλει την ταινία του Βιμ Βέντερς, Η Αλίκη στις πόλεις (Alice in den Städten, Γερμανία, 1974, 110΄)).
Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή  28 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής»
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρωταγωνιστούν: Ριούντιγκερ Φόγκελερ, Γιέλα Ροτλέντερ, Λίζα Κρόιτσερ.
.
Η Αλίκη στις πόλεις είναι η πρώτη ταινία της επονομαζόμενης τριλογίας της περιπλάνησης (θα ακολουθήσουν η Λάθος κίνηση και το Στο πέρασμα του χρόνου), Πρόκειται για μια κατεξοχήν ταινία περιπλάνησης. Ο Γερμανός φωτορεπόρτερ  Φίλιπ Βίντερ (το alter ego του Βέντερς), ταξιδεύει στην αμερικανική ενδοχώρα τραβώντας διαρκώς φωτογραφίες με μια πολαρόιντ. Σκοπός του είναι να γράψει μια ιστορία για την Αμερική και το μύθο της. Όμως, οι φωτογραφίες δεν αφηγούνται τίποτα και έτσι αποφασίζει να επιστρέψει στην Ευρώπη. Στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, μια χωρισμένη Γερμανίδα του εμπιστεύεται για λίγο την κόρη της, την μικρή Αλίκη, και τρέχει στον εραστή της. Στη συνέχεια, η γυναίκα δεν δίνει σημεία ζωής και ο Φίλιπ με την Αλίκη πετούν για το Άμστερνταμ και κατόπιν περιπλανιούνται σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Ψάχνουν το σπίτι της γιαγιάς της Αλίκης με μια παλιά φωτογραφία αντί για χάρτη.
Στην τελευταία σκηνή της ταινίας, ο Φίλιπ βρίσκεται σε ένα τρένο που διατρέχει την Γερμανία παράλληλα με τον Ρήνο. Κρατάει στα χέρια του μια εφημερίδα ανοιχτή στη σελίδα ενός επικήδειου για τον Τζον Φορντ με τον τίτλο «Ο χαμένος κόσμος». Η Αλίκη, που κάθεται απέναντί του με την έκφραση ενός σοφού παιδιού, επιστρέφει στον κόσμο της, σαν την ηρωίδα του παραμυθιού του Λιούις Κάρολ.
Ο Βιμ Βέντερς αναφέρει για την ταινία του: «Υποθέτω πως είναι κάτι που υπάρχει στα γονίδιά μου, η δίψα για περιπλάνηση (wanderlust). Οι άνθρωποι είναι νομάδες. Σιγά σιγά έμαθαν τα εγκαθίστανται σε έναν τόπο. Την πρώτη φορά που ταξίδεψα μόνος, στα πέντε μου, ήμουν τόσο ενθουσιασμένος και γνώριζα από τότε, τουλάχιστον υποσυνείδητα, ότι αυτό θα ήταν η μοίρα μου: να γίνω ταξιδιώτης. Αυτό είναι το βασικό μου επάγγελμα. Σε παλαιότερες εποχές ίσως γινόμουν συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων. Ή ίσως ζωγράφος τοπίων. Νιώθω τυχερός που γεννήθηκα την εποχή του σινεμά. Μια ταινία είναι το ιδανικό μέσο για έναν ταξιδιώτη! Δεν θα άντεχα ποτέ να έβλεπα έναν τόπο στον χάρτη που να μην τον γνωρίζω».
Η ταινία είναι βασισμένη στη ζωή του φίλου του Βιμ Βέντερς,  Peter Handke, ο οποίος μεγάλωνε μόνος τη μοναχοκόρη του.

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com