Banner

Ημερολόγιο

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Καλοκαιρινές προβολές στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα

Προβολές ταινιών στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα

  • Πέμπτη 7 Ιουλίου, ώρα 21:30

Προβολή της ταινίας
«Ο Τυχοδιώκτης του Ρίο» (That man from Rio),
Φιλίπ Μπροκά, Γαλλία, 1964, 110΄



 

  • Πέμπτη 14 Ιουλίου, ώρα 21:30

Προβολή της ταινίας
«Όσκαρ»
(Oscar), Εντουάρ Μολιναρό, Γαλλία, 1968, 85΄
Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα και με τον τίτλο «Εγώ, 2 Γυναίκες, 3 Βαλίτσες».
Παίζουν επίσης: Claude Rich, Mario David, Germaine Delbat.


ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Λουί ντε Φυνές υποδύεται έναν βιομήχανο ονόματι Μπαρνιέ, ο οποίος μέσα σε μια μέρα ανακαλύπτει ότι η κόρη του είναι έγκυος, τον έχει ληστέψει ένας υπάλληλός τουαλλά οι συμφορές του δεν σταματούν εκεί.
Ο Μπαρνιέ προσπαθεί να πείσει τον μασέρ του να παντρευτεί την κόρη του Κολέτ, υποσχόμενος να του δώσει μία βαλίτσα γεμάτη κοσμήματα ως γαμήλιο δώρο. Ο Μπαρνιέ ανοίγει τη βαλίτσα και μέσα βρίσκει ρούχα αντί για κοσμήματα. Ο υπάλληλός του, ο Μαρτέν, με βάση ένα τραπεζικό πληρεξούσιο, πήρε εξήντα εκατομμύρια φράγκα από τους λογαριασμούς του Μπαρνιέ. Ο Μάρτιν προσφέρεται να ανταλλάξει το κλεμμένο ποσό με τη βαλίτσα με τα κοσμήματα.
Ο Μπαρνιέ δίνει στον Μαρτέν τη βαλίτσα με τα κοσμήματα νομίζοντας ότι είναι η βαλίτσα γεμάτη ρούχα. Ωστόσο, εν αγνοία του, ο οδηγός είχε επιστρέψει με τη βαλίτσα με τα κοσμήματα και την αντάλλαξε με τη βαλίτσα με τα ρούχα.
Κάνοντας μια σειρά από κωμικά λάθη, ο Μπαρνιέ αναζητά με αγωνία τη βαλίτσα με τα κοσμήματα. Κατά τη διάρκεια της θεότρελλης ημέρας θα προσπαθήσει να βγάλει άκρη μέσα από μια σειρά ανελέητων συμπτώσεων, λαθών και ανατροπών που θα θέσουν σε κίνδυνο την οικογενειακή και ψυχική του ισορροπία.

https://www.youtube.com/watch?v=K3NM664Wy18

 

  • Πέμπτη 21 Ιουλίου, ώρα 21:30

Προβολή της ταινίας
«Επιχείρηση Κρεβατοκάμαρα» (Tom Jones), Τόνυ Ρίτσαρντσον, Μεγάλη Βρετανία, 1963,128΄

Η ταινία ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς της δεκαετίας του '60 λαμβάνοντας 10 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ και αποσπώντας τέσσερα, μεταξύ των οποίων Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Ο Τομ Τζόουνς είναι ο νόθος γιος της Τζένι Τζόουνς -υπηρέτριας του αριστοκράτη Σκουάιρ Ολγουόρθι - και του κουρέα Πάτριτζ. Μετά τη γέννησή του, ο Ολγουόρθι αποφάσισε να τον πάρει υπό την προστασία του αφού πρώτα απέλυσε την Τζένι. Ο Τομ έχει πλέον ενηλικιωθεί κι έχει γίνει ένας αξιαγάπητος κατεργάρης και έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τον εξάδελφό του Μπλίφιλ, που είναι ο νόμιμος κληρονόμος του Ολγουόρθι. Ο νεαρός άνδρας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ωραίο φύλο και είναι κρυφά ερωτευμένος με την κόρη του Σκουάιρ Γουέστερν, Σόφι, την οποία ο πατέρας της προορίζει για τον Μπλίφιλ.

Όταν μια μέρα οι δάσκαλοί του πιάνουν τον Τομ στα πράσα με τη χωριατοπούλα Μόλι Σίγκριμ, ο ευεργέτης του αποφασίζει να τον διώξει από την οικία του. Έτσι ο Τομ βρίσκεται στο δρόμο και προσπαθεί να φτάσει στο Λονδίνο. Καταφέρνει να ξελογιάσει πολλές γυναίκες και να μπλέξει σε κωμικοτραγικές καταστάσεις ενώ παράλληλα η Σόφι, που είναι ερωτευμένη μαζί του, το σκάει από το σπίτι της και προσπαθεί να τον βρει. Παράλληλα, ο πατέρας της Σόφι τρέχει ξοπίσω της για να την αναγκάσει να γυρίσει σπίτι. Όταν όλοι οι ήρωες συναντιούνται, βγαίνει στην επιφάνεια η αλήθεια πάνω στην πατρότητα του Τομ, που πρόκειται να αλλάξει τις ζωές όλων.

https://www.youtube.com/watch?v=C0DDuzX2bjM

 

  • Πέμπτη 28 Ιουλίου, ώρα 21:30

Προβολή της ταινίας
«Βίβα Ρόμα»
(A Funny Thing Happened on the Way to the Forum), Ρίτσαρντ Λέστερ, Μεγάλη Βρετανία, 1966, 99’

Πρωταγωνιστούν: Zero Mostel, Phil Silvers, Jack Gilford, Buster Keaton.

Ο Ψεύδολος είναι ο πιο τεμπέλης σκλάβος σε ολόκληρη τη Ρώμη με μοναδική του επιθυμία να εξαγοράσει την ελευθερία του. Όταν ο κύριος του και η ερωμένη του φεύγουν για μια μέρα, αυτός ανακαλύπτει πως ο νεότερος αφέντης του είναι ερωτευμένος με μια παρθένα από τον Οίκο του Λύκου, ενός εμπόρου σκλάβων, που ειδικεύεται στο εμπόριο όμορφων γυναικών. Τώρα, ο Ψεύδολος θα μπορέσει να κερδίσει την ελευθερία του υπό έναν όρο: να βοηθήσει τον νεαρό αφέντη του να κάνει την νεαρή γυναίκα δική του.
Η ταινία διασκευάστηκε για την οθόνη από τους Melvin Frank και Michael Pertwee από το ομώνυμο μιούζικαλ σε μουσική και στίχους του Stephen Sondheim. Αλλά και το μιούζικαλ βασίστηκε στα έργα του Ρωμαίου κωμωδιογράφου Πλαύτου (251–183 π.Χ.) και συγκεκριμένα στις κωμωδίες Pseudolus, Miles Gloriosus και Mostellaria. 
Στην ταινία εμφανίζεται για τελευταία φορά ο Μπάστερ Κίτον στο ρόλο του Ερόνιου.




 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

  • Πέμπτη 4 Αυγούστου, ώρα 21:00

«Η Συμμορία των Εντιμότατων»
(The Lavender Hill Mob), Τσαρλς Κράιτον, Μεγάλη Βρετανία, 1951, 81΄

Πρωταγωνιστούν: Άλεκ Γκίνες, Άλφι Μπας, Στάνλεϊ Χόλογουεϊ, Όντρεϊ Χέπμπορν

Ο Χένρι Χόλαντ (Άλεκ Γκίνες), ένας ντροπαλός τραπεζικός υπάλληλος, είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του χρυσού για δυο δεκαετίες. Ο άνδρας φαίνεται αφοσιωμένος στη δουλειά του αλλά στην πραγματικότητα έχει καταστρώσει ένα σχέδιο με τη βοήθεια του οποίου πρόκειται να ληστέψει το πολύτιμο φορτίο κι έπειτα να αποσυρθεί.

Η γνωριμία του με τον Άλφρεντ Πέντλμπερι (Στάνλεϊ Χόλογουεϊ), τον νέο ένοικο της πανσιόν στο Λάβεντερ Χιλ, στην οποία διαμένει ο Χόλαντ, αποδεικνύεται καθοριστική για την πραγματοποίηση του σχεδίου του. Ο Πέντλεμπερι έχει στην κατοχή του ένα χυτήριο, στο οποίο λιώνει διάφορα μέταλλα και δημιουργεί σουβενίρ (όπως για παράδειγμα ομοιώματα του Πύργου του Άιφελ), τα οποία πωλούνται σε πολλά τουριστικά θέρετρα ανά τον κόσμο.

Ο Χόλαντ προτείνει στον Πέντλμπερι να συνεργαστούν και να μοιραστούν τα κέρδη. Προσλαμβάνουν τους Λάκερι Γουντ και Σόρτι Φίσερ, δυο επαγγελματίες ληστές για να τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν το σχέδιο.

Η ληστεία πραγματοποιείται με επιτυχία και ο Πέντλμπερι λιώνει τις ράβδους του χρυσού στο χυτήριό και τις μετατρέπει σε ομοιώματα του Πύργου του Άιφελ κι έπειτα τις στέλνει στη Γαλλία. Εκεί, όμως, χάρη σε ένα λάθος της ιδιοκτήτριας του μαγαζιού αναμνηστικών ειδών, τα ομοιώματα πέφτουν στα χέρια μιας ομάδας Αγγλίδων μαθητριών.

Μία ταινία των θρυλικών Ealing Studios, που βραβεύτηκε με Βραβείο Όσκαρ για το αριστοτεχνικό σενάριο (Τ. Ε. Μπ. Κλαρκ), που αποθεώνει το βρετανικό χιούμορ και παντρεύει την κωμωδία καταστάσεων με το σασπένς ενός καθαρόαιμου heist movie με φόντο το χαραγμένο από τον πόλεμο Λονδίνο.

 


 

  • Πέμπτη 11 Αυγούστου, ώρα 21:00

«Η Αλεπού» (Caccia Alla Volpe), Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλία, 1966, 103΄

Πρωταγωνιστούν: Παίζουν: Peter Sellers, Victor Mature, Britt Ekland.

Μια θεότρελη κωμωδία του Βιτόριο Ντε Σίκα με τον Πίτερ Σέλερς να υποδύεται τον Άλντο Βανούτσι (The Fox), έναν από τους μεγαλύτερους απατεώνες του κόσμου και μεγάλο σπεσιαλίστα στις μεταμφιέσεις.

Μετά την απόδρασή του από τις ιταλικές φυλακές, βρίσκει τη συμμορία του και σχεδιάζει να ληστέψει το "χρυσό του Καΐρου", ένα μεγάλο φορτίο χρυσού με προορισμό κάποια πόλη της Ιταλίας.

Υποδυόμενος ένα διάσημο σκηνοθέτη, βρίσκει το ιδανικό χωριό για να ξεφορτώσει το φορτίο του χρυσού και πείθει τους χωρικούς ότι ο τόπος τους είναι το κατάλληλο σκηνικό για τη νέα του ταινία. Κανένας από τους χωρικούς, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της αστυνομίας, δεν διανοείται ότι βοηθά τον Βανούτσι να κλέψει το χρυσό.

https://www.youtube.com/watch?v=MrQl0VsQYtw

 

  • Πέμπτη 18 Αυγούστου, ώρα 21:00

«Ο Φανφαρόνος» (Il Sorpasso), Ντίνο Ρίζι, Ιταλία, 1962, 105΄

Ο Βιτόριο Γκάσμαν και ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν είναι το αταίριαστο ζευγάρι που ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο γνωρίζονται στο κέντρο της Ρώμης και ξεκινούν ένα διήμερο οδικό ταξίδι στο Λάτιο και την ακτογραμμή της Τοσκάνης: Στην έρημη Pώμη, ο 40χρονος Mπρούνο συναντά τον νεαρό και ντροπαλό Pομπέρτο και τον παρασύρει σε μια απρόσμενη περιπλάνηση. Tο βράδυ κοιμούνται στο παραθαλάσσιο σπίτι, όπου παραθερίζουν η πρώην σύζυγος του Mπρούνο και η κόρη τους.

Tην άλλη μέρα, ο Mπρούνο συνοδεύει τον Pομπέρτο στο πατρικό του σπίτι στην εξοχή, όπου σαγηνεύει τη θεία του. Mετά απ’ αυτό, ξεκινούν για να βρουν την κοπέλα με την οποία ο Pομπέρτο είναι κρυφά ερωτευμένος, όταν ξαφνικά σε μια προσπέραση η Lancia Aurelia φεύγει από το δρόμο.

Mε έναν ρυθμό φρενήρη, που ορίζεται από την κίνηση του αυτοκινήτου, και με το χρόνο συμπυκνωμένο στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, ο Ντίνο Ρίζι εναλλάσσει με φυσικότητα, στιγμές χαράς, μελαγχολίας και κωμικών εκρήξεων κρατώντας για το τέλος τη βαριά σκιά του τραγικού.

 

 

  • Πέμπτη 25 Αυγούστου, ώρα 21:00

«Μπότες Σπιρούνια και Καυτές Σέλλες» (Blazing Saddles), ΗΠΑ, 1974, 93’

Η ταινία είναι μια παρωδία των ταινιών γουέστερν με ήρωα ένα μαύρο σερίφη που σώζει μια μικρή πόλη της Δύσης από τους «κακούς» της Εταιρείας Σιδηροδρόμων, οι οποίοι θέλουν να εκδιώξουν τους κατοίκους μιας πόλης του Φαρ Ουέστ από τη γη τους. Αυτή η τρελή κωμωδία, που αντέχει στο χρόνο, έκανε ευρύτερα γνωστό τον Μελ Μπρουκς και από πολλούς θεωρείται ως η καλύτερή του.

https://www.youtube.com/watch?v=VKayG1TrfuE


 

 

 

Αύλειος Χώρος Αρχοντικού Πυρσινέλλα
Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com