Θερινό Σινεμά
Ιούλιος 2021
Θερινό Σινεμά
- Κάθε Δευτέρα στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου "Δ. Χατζής"
- Κάθε Πέμπτη στην αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα.
Δευτέρα 28 Ιουνίου, ώρα 21.30
Φρίτζι, Μια Επαναστατική Ιστορία (Fritzi: A Revolutionary Story), Ματίας Μπρουν και Ραλφ Κούκουλα, 2019, 87’
Αύλειος Χώρος Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής»
Διοργάνωση: Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Πώς αλλάζει ένα κορίτσι τη ροή της ιστορίας και μαζί και ολόκληρο τον κόσμο; Η απάντηση μπορεί να σας ξαφνιάσει, αλλά σίγουρα θα σας συναρπάσει στο Φρίτζι: Μια Επαναστατική Ιστορία, μια ταινία-κειμήλιο που παντρεύει την ιστορική αναδρομή με το animation.
Στην ανατολική Γερμανία του 1989, η 12χρονη Φρίτζι φροντίζει με αγάπη το σκύλο της καλύτερής της φίλης, Σόφι, όσο εκείνη βρίσκεται για καλοκαιρινές διακοπές στην Ουγγαρία. Όταν η Σόφι δεν επιστρέφει, η Φρίτζι συνειδητοποιεί ότι έχει μεταναστεύσει με την οικογένειά της αναζητώντας μια καλύτερη ζωή μακριά από το φασιστικό καθεστώς. Προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με την ιδέα, η Φρίτζι γνωρίζει ένα αγόρι που της μαθαίνει για τη μάχη για ελευθερία σε όλη την Ευρώπη και το κορίτσι αποφασίζει να περάσει το επικίνδυνο Τείχος που χωρίζει την Ανατολή από την Δύση και να επανενωθεί με τη φίλη της.
Πλούσια σε ιστορικά γεγονότα και αυθεντική ατμόσφαιρα, χειροποίητη παστέλ αισθητική και θαρραλέους χαρακτήρες, η ταινία μπορεί να εκτυλίσσεται σχεδόν 30 χρόνια πριν αλλά το μήνυμά της για το φόβο που τροφοδοτεί φασιστικά καθεστώτα και την απελευθερωτική αντίδραση σε αυτά εξακολουθεί να αντηχεί ακόμα και σήμερα, ειδικά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία. Ποτέ άλλοτε το δικαίωμα στη δημοκρατία δεν έχει αποδοθεί με τόση οπτική ομορφιά και το Φρίτζι: Μια Επαναστατική Ιστορία απεικονίζει την ειρηνική επανάσταση του 1989 από την οπτική γωνία ενός παιδιού σε μια ιδανική προβολή για όλη την οικογένεια.
Πέμπτη 1 Ιουλίου, ώρα 21.30
Καζαμπλάνκα (Casablanca), Μάικλ Κέρτιζ, ΗΠΑ, 1942, 102’
Αύλειος Χώρος Αρχοντικού Πυρσινέλλα
Διοργάνωση: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Η ταινία τοποθετείται στην εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επικεντρώνεται στο δίλημμα ενός Αμερικανού που ζει στην Καζαμπλάνκα, ο οποίος έχει να επιλέξει μεταξύ της γυναίκας που αγαπάει και της βοήθειας που μπορεί να δώσει σε έναν Τσεχοσλοβάκο αντιστασιακό, σύζυγο της αγαπημένης του, ο οποίος θέλει να διαφύγει από τη γαλλοκρατούμενη Καζαμπλάνκα του Μαρόκο, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Γ' Ράιχ.
Η ταινία ήταν υποψήφια για οκτώ Όσκαρ και κέρδισε τρία: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, οι αξέχαστες στιχομυθίες της και η μουσική της έγιναν όλα πασίγνωστα στη λαϊκή κουλτούρα. Η ταινία σταθερά, ακόμα και σήμερα, κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Δευτέρα 5 Ιουλίου, ώρα 21:30
Ο Άνθρωπος του Νερού (Hastrman),
Όντρει Χαβέλκα, 98’
Αύλειος Χώρος Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής»
Διοργάνωση:
Τσέχικο Κέντρο Αθήνας - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Ο Hastrman, o «Άνθρωπος του νερού» ή το «Πλάσμα του νερού», είναι ένας μυθικός δαίμονας της σλαβικής λαογραφίας που κατοικεί σε ποτάμια και λίμνες. Συλλέγει τις ψυχές των πνιγμένων και τις αποθηκεύει σε μικρά κεραμικά κιούπια. Η φιγούρα του εμφανίζεται συχνά στα τσεχικά παραμύθια και δεν είναι πάντα κακός χαρακτήρας. Στην ταινία Hastrman εμφανίζεται ουσιαστικά για πρώτη φορά σε ταινία για ενήλικο κοινό.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, o Ondřej Havelka, είναι εκτός από ηθοποιός, και ένας πολυβραβευμένος τραγουδιστής της τζαζ και του swing, ο οποίος μαζί με την εικοσαμελή ορχήστρα του, που ονομάζεται «Ondřej Havelka & his Melody Μakers» συμμετείχε, το 2019, στο Athens Jazz Festival.
Παρακολουθούμε, λοιπόν, έναν παράξενο ευγενή, που επιστρέφει μετά από χρόνια στο εξωτερικό σε ένα μικρό χωριό της Βοημίας, στις αρχές του 19ου αιώνα. Είναι ο Hastrman. Το νερό είναι το στοιχείο του. Το λατρεύει, το νιώθει και επικοινωνεί μαζί του. Χρειάζεται νερό όχι μόνο για να διατηρηθεί στη ζωή αλλά και για να αποκτήσει υπεράνθρωπες δυνάμεις. Σε αυτή τη ρομαντική, φανταστική ιστορία, η αγάπη φέρνει στον Hastrman απροσδόκητη ευτυχία αλλά και ένα μεγάλο δίλημμα: να παραμείνει ένα άγριο πλάσμα ή να περάσει τα όρια και να γίνει ένας απλός άνθρωπος;
https://www.youtube.com/watch?v=Mw-K5KaaQ-0
Πέμπτη 8 Ιουλίου, ώρα 21:30
Κατ Μπαλού (Cat Ballou), Έλιοτ Σιλβερστάιν,
ΗΠΑ, 1965, 96’
Αύλειος Χώρος Αρχοντικού Πυρσινέλλα
Διοργάνωση:
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Πρόκειται για ένα κωμικό γουέστερν βασισμένο σε νουβέλα του Ρόι Τσάνσλορ. Η Κάθριν Μπαλού είναι μια νεαρή και όμορφη κοπέλα, που θέλει να γίνει δασκάλα και ταξιδεύει με το τρένο για τη Γουλφ Σίτι του Γουαϊόμινγκ, όπου πρόκειται να συναντήσει τον πατέρα της. Όταν φτάνει στο ράντσο του πατέρα της, ανακαλύπτει ότι μια εταιρία ζητά τα δικαιώματα του νερού της γης του πατέρα της κι εκείνος αρνείται να τα πουλήσει. Επίσης ανακαλύπτει ότι η εταιρία έχει αναθέσει στον επαγγελματία δολοφόνο Τιμ Στρόουν τη δολοφονία του πατέρα της. Τότε η Κατ ζητάει τη βοήθεια δυο μικροκακοποιών, του Κλέι Μπουν, του θείου του, Τζεντ, και του φιλήσυχου Ινδιάνου, που δουλεύει τη γη του πατέρα της. Επίσης προσλαμβάνει τον ξεπεσμένο, πρώην θρύλο της Δύσης Κιντ Σελίν για να προστατεύσει τον πατέρα της από τα πυρά του Τιμ Στρον, του δολοφόνου με την ασημένια μύτη. Ο μονίμως μεθυσμένος Κιντ Σελίν δεν είναι σε θέση να βοηθήσει την Κατ και ο Στρον καταφέρνει να σκοτώσει τον πατέρα της. Τότε η Κατ, διψασμένη για εκδίκηση, οργανώνει μια σπείρα εγκληματιών της οποίας αρχηγός είναι η ίδια και προσπαθεί να τιμωρήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του πατέρα της.
Η ταινία προτάθηκε για 5 βραβεία Όσκαρ και χάρισε στον Λι Μάρβιν το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.
Δευτέρα 12 Ιουλίου, ώρα 21:30
O θείος μου ο Αρχιμήδης,
Γιώργος Αγαθονικιάδης, 90’
Αύλειος Χώρος Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής»
Διοργάνωση:
Τσέχικο Κέντρο Αθήνας - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.
Μία ταινία για τη φιλία, το θάρρος και τον πατριωτισμό, που περιγράφει την ιστορία ενός Έλληνα αντάρτη, ο οποίος έρχεται στα τέλη της δεκαετίας του '40 στην κομουνιστική Τσεχοσλοβακία για να αναζητήσει άσυλο μετά τον χαμένο εμφύλιο πόλεμο και βρίσκει εκεί το νέο του σπίτι. Η προσπάθειά του να εγκατασταθεί εκεί και μετέπειτα να μεταναστεύσει πίσω στην Ελλάδα, δημιουργεί χαριτωμένες και συγκινητικές καταστάσεις που αποδεικνύουν ότι όταν κάποιος είναι καλός άνθρωπος, δεν έχει σημασία που γεννήθηκε και τι γλώσσα μιλάει.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν δύο από τους καλύτερους Τσέχους ηθοποιούς (O. Vetchy, M. Donutil). Παρουσιάστηκε στην τσεχική τηλεόραση το 2018, το 2019 βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ AVANCA στην Πορτογαλία.
Παρά τη σοβαρότητα του θέματος ο σκηνοθέτης κατάφερε να γυρίσει μια ταινία ανάλαφρη, με μια χιουμοριστική πινελιά, η οποία μιλά στην ψυχή του Έλληνα. Επαναφέρει αναμνήσεις στους μεγαλύτερους και μαθαίνει πολλά στους νεότερους.
Γιώργος Αγαθονικιάδης:
Σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος. Γεννήθηκε το 1947 στην Ελλάδα. Σε ηλικία 18 μηνών τον έστειλαν από την Ελλάδα στην πρώην Τσεχοσλοβακία, όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε σκηνοθεσία σε μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές σχολές στον κόσμο, την FAMU της Πράγας, με καθηγητές τον Μίλος Φόρμαν, τον Μίλαν Κούντερα και συμμαθητή τον Εμίρ Κουστουρίτσα. Στην Τσεχία εργάστηκε ως σκηνοθέτης για 33 χρόνια.
Το 1983 επαναπατρίστηκε στην Αθήνα. Έως το 2012 εργάστηκε ως επικεφαλής της δραματικής παραγωγής στην EΡT διατηρώντας στενές σχέσεις με την κινηματογραφική και θεατρική παραγωγή της Τσεχίας.
Ταινίες: "Φθινοπωρινή Επιστροφή" (2001), «Αλέξανδρος» (1996), «Πικρό χιόνι» (2009), «Ξένος» (2012), «Ο θείος μου ο Αρχιμήδης» (2018), γύρισε πολλές σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ (για τον Καζαντζάκη και τα χρόνια 1929-1932 που έζησε στην Τσεχία), σκηνοθέτησε θεατρικά έργα κ.ά.
Πέμπτη 15 Ιουλίου, ώρα 21:30
Επαναστάτης Χωρίς Αιτία
(Rebel Without A Cause), Νίκολας Ρέι, ΗΠΑ, 1955, 111’
Αύλειος Χώρος Αρχοντικού Πυρσινέλλα
Διοργάνωση:
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Ο Τζίμι Σταρκ ένα νεαρό αγόρι, καινούργιο σε μια μικρή πόλη, ερωτεύεται την πιο δημοφιλή κοπέλα του σχολείου, έρχεται σε σύγκρουση με τους νταήδες της τάξης του και οδηγείται σε μια παρορμητική αυτοκαταστροφική εξέγερση ως κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα με την κατηγορία της δημόσιας μέθης.
Η ταινία καταπιάνεται με το θέμα της υπαρξιακής αποσύνθεσης της νεολαίας, την ηθική παρακμή της, την αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων στη δεκαετία του πενήντα, κριτικάρει δριμύτατα τον γονεϊκό αυταρχισμό και εκθέτει το χάσμα μεταξύ των γενεών. Αποτελεί στροφή στη θεματική του Νίκολας Ρέι, που μέχρι εκείνη την περίοδο δημιουργούσε ταινίες με θέμα τον κόσμο της παρανομίας σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Ταινία-σταθμός της δεκαετίας του ’50, τόσο ως προς τη συγκρότηση του star system του Χόλυγουντ, όσο και για τη θεματική της νεανικής οργής έναντι της γονεϊκής αποτυχίας. Αξεπέραστη η αρχιτεκτονικών διαστάσεων σκηνοθεσία του Νίκολας Ρέι, όπου μέσα σε μια «κινηματογραφική» ημέρα έρχονται τα πάνω κάτω. Η ταινία σήμερα έχει λάβει θρυλική υπόσταση χάρη στην ερμηνεία του Τζέημς Ντιν, ο οποίος πέθανε πριν την πρεμιέρα της στους κινηματογράφους.
Το 1990 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. Το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 59η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Πέμπτη 22 Ιουλίου, ώρα 21.30
Τζίλντα (Gilda), Τσαρλς Βιντόρ, ΗΠΑ 1946, 110’
Αύλειος Χώρος Αρχοντικού Πυρσινέλλα
Διοργάνωση:
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων -
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Δευτέρα 26 Ιουλίου, ώρα 21:30
To γλυκό μου χωριό (Vesničko má středisková),
Γίρι Μένζελ, 1985, 98’
Αύλειος Χώρος Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής»
Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 1987
Κεντρική πλοκή είναι η σύγκρουση μεταξύ μίας πατρικής φιγούρας, ενός συνετού φορτηγατζή του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού, του κ. Πάβεκ, και του νεαρού, διανοητικά καθυστερημένου οδηγού, Οτίκ. Σχέση μίσους και αγάπης.
Ο σκηνοθέτης απεικονίζει με εξαιρετική πλαστικότητα και αυθεντικότητα τους χαρακτήρες των κατοίκων ενός μικρού χωριού.
Η ταινία είναι γεμάτη ευφυές χιούμορ ενισχυμένο από την αίσθηση της «ποίησης και πεζογραφίας» της καθημερινής ζωής του εξαιρετικού σκηνοθέτη Γίρι Μένζελ, βασικού εκπροσώπου του Τσεχικού Νέο Κύματος. Ο Γίρι Μένζελ είχε βραβευτεί με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το φιλμ «Ο Άνθρωπος που Έβλεπε τα Τρένα να Περνούν» ήδη από το 1966.
https://www.youtube.com/watch?v=vgrTJA8bxeM
Διοργάνωση:
Τσέχικο Κέντρο Αθήνας - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Πέμπτη 29 Ιουλίου, ώρα 21:30
Κοινωνικά Σκάνδαλα (The Philadephia Story),
Τζορτζ Κιούκορ, 1941, 112’
Αύλειος Χώρος Αρχοντικού Πυρσινέλλα
Διοργάνωση:
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Τα «Κοινωνικά Σκάνδαλα» είναι μια ρομαντική κωμωδία παραγωγής 1940 βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό που παιζόταν εκείνη την εποχή στο Broadway με πρωταγωνίστρια την Katharine Hepburn. Η ίδια αγόρασε τα δικαιώματα του έργου για να γυριστεί ταινία, με τη βοήθεια του πρώην φίλου της Howard Hughes. Η επιτυχία της ταινίας ανανέωσε την κινηματογραφική της καριέρα, που είχε αρχίσει να φθίνει.
Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου που κέρδισε Τζέιμς Στιούαρτ και Όσκαρ σεναρίου που κέρδισε ο Ντόναλντ Όγκντεν Στιούαρτ για τη προσαρμογή σεναρίου που ήταν βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Φίλιπ Μπάρυ.
Αυτή η ιδιαίτερη, ρομαντική κωμωδία κατάφερε όσα λίγες, παρέμεινε κλασική και ψηφίστηκε ως μία από τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο.
https://www.youtube.com/watch?v=oCfuPPR7wnQ
Είσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com