Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Δελτίο τύπου - απόηχος - «Από τις οθόνες του κόσμου» - Γαλλία: 3 ημέρες, 6 ταινίες

Δελτίο τύπου - απόηχος

«Από τις οθόνες του κόσμου»
Γαλλία: 3 ημέρες, 6 ταινίες

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος κύκλος αφιερωμάτων στο πλαίσιο του θεσμού του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών «Από τις οθόνες του κόσμου»
Η προσέλευση των θεατών υπήρξε πολύ μεγάλη και στις 3 ημέρες του αφιερώματος και έτσι οι πολίτες των Ιωαννίνων είχαν την δυνατότητα να έχουν μια μεστή εικόνα της σύγχρονης γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής.
Το αφιέρωμα ξεκίνησε την Παρασκευή 27/1, το απόγευμα με την επίσημη έναρξη, στην οποία ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Κων/νος Γκόγκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη χαρά ξεκινάμε απόψε τον δεύτερο κύκλο κινηματογραφικών αφιερωμάτων μας στο πλαίσιο του θεσμού μας «Οθόνες του κόσμου».
Είναι μια πρωτοβουλία μας που στόχο έχει να δώσει εικόνες και πολιτιστικά ερεθίσματα στους πολίτες των Ιωαννίνων και να προσφέρει μια πολυσυλλεκτική ματιά στον κόσμο.
Το Πνευματικό Κέντρο, όπως γνωρίζετε άλλωστε, προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να στηρίζει σύγχρονες μορφές των δημιουργικών τεχνών, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας ανοικτών οριζόντων.
Το δεύτερο αφιέρωμα του κύκλου εστιάζει στην Γαλλία και γίνεται με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά», κατέληξε ο κ. Γκόγκος.
Στην συνέχεια διαβάστηκε εισαγωγή της Ακολούθου της Γαλλίας στην Ελλάδα για τα οπτικοακουστικά μέσα κας. Laetitia Kulyk, η οποία λόγω απροόπτου της τελευταίας στιγμής δεν κατάφερε να είναι στα Ιωάννινα. Η κα Kulyk στο κείμενό της, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είμαι πολύ χαρούμενη για τον σχεδιασμό και την έναρξη του αφιερώματος «Από τις οθόνες του κόσμου» (« Ecrans du monde »), που είναι αφιερωμένο στην Γαλλία.

Θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω, το Πνευματικό κέντρο Δήμου Ιωαννιτών γι αυτή την πρωτοβουλία και την πρόσκληση τους.

Όπως γνωρίζετε, η Γαλλία είναι χώρα σινεμά.
Διακόσιες ογδόντα τρεις ταινίες παράχθηκαν το 2016, βάζοντας την Γαλλία στην πρώτη θέση ταινιών μυθοπλασίας στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο, μετά από μεγάλες αγορές όπως αυτές της Ινδίας, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Η Γαλλία είναι επίσης η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους κινηματογράφους στην Ευρώπη με περισσότερες από 5800 πέντε χιλιάδες οκτακόσιες οθόνες, πολύ περισσότερες από την Ιταλία και την Γερμανία, που αριθμούν (έχουν) σχεδόν 4800 τέσσερις χιλιάδες οκτακόσιες και 4700 τέσσερις χιλιάδες επτακόσιες, αντίστοιχα. Αυτές οι οθόνες απαντούν σε μια σημαντική ζήτηση για σινεμά : κατά μέσο όρο, οι Γάλλοι πήγαν σινεμά πέρσι 3,2 φορές, πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Η δύναμη της Γαλλίας βρίσκεται στην ποικιλία της παραγωγής της, σε όλα τα είδη. Αν οι γαλλικές κωμωδίες έχουν πολύ επιτυχία, και οι άλλες ταινίες, πιο δύσκολες, πιο δεμένες σε μια συγκεκριμένη πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα, καταφέρνουν να  γοητεύουν  το κοινό. Αυτές οι ταινίες μπορούν να κάνουν το κοινό να ονειρευτεί, να δώσουν μια εικόνα μια χώρας που οδηγεί σε μια συγκεκριμένη ιδέα που έχουμε της Γαλλίας, ή ακόμα να κάνει να ακουστεί μια αγαπημένη γλώσσα.

Αυτός είναι και ο σκοπός των πολιτικών του κινηματογράφου, που ασκεί η Γαλλία και αυτή είναι η πολυμορφία που αντικατοπτρίζεται μέσα από την επιλογή των 6 ταινιών που θα μπορέσετε να δείτε μέσε τις επόμενες 3 μέρες. Ταινίες πρόσφατες, που ασχολούνται με διάφορες, πρόσφατες θεματικές ενώ παίζουν συχνά Γάλλοι ηθοποιοί πολύ γνωστοί στο γαλλικό κοινό.

Ευχαριστώ και πάλι το Πνευματικό Κέντρο για το «ομάζ» στον γαλλικό κινηματογράφο αυτές τις τρεις μέρες και καλές προβολές».

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com