Banner

Ημερολόγιο

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

 

 

 

Απάντηση στην παράταξη «Ιωάννινα 2023» για την Έγκριση προγράμματος δράσης και Προϋπολογισμού έτους 2021 της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Απάντηση στην παράταξη «Ιωάννινα 2023» για την Έγκριση προγράμματος δράσης και Προϋπολογισμού έτους 2021 της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών.

Όσον αφορά την ανακοίνωση της παράταξης “Ιωάννινα 2023”, η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης επισημαίνει:

1. Δράσεις – εκδηλώσεις για το Περιβάλλον
Η προηγούμενη περίοδος δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση του προγράμματος, που είχε σχεδιαστεί. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών είτε συνδράμει είτε δημιουργεί δράσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την οικολογική αφύπνιση και ενημέρωση. Η φύση των δράσεων αυτών προϋποθέτει τη συγκέντρωση πολλών ατόμων και επομένως αυτές δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν την παρούσα χρονική περίοδο. Από τη στιγμή που σταματήσουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, η ΚΕΠΠΝΑΔΙ είναι έτοιμη να υλοποιήσει αρκετά περιβαλλοντολογικά προγράμματα (όπως περιηγήσεις, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς παραλίμνιων περιοχών, κλπ.) . Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι περισσότερες δράσεις για το περιβάλλον υλοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

2.  Δράσεις – εκδηλώσεις Πολιτισμού.
Το Πνευματικό Κέντρο, εκτός από τις μεμονωμένες εκδηλώσεις, έχει προχωρήσει στη δημιουργία θεσμών και θεματικών εκδηλώσεων (πχ Castle Rock Festival, Θερινός Κινηματογράφος, Αφιερώματα σε Έλληνες συνθέτες και ποιητές, εκδηλώσεις σε συνεργασία με ιδρύματα και ξένες πρεσβείες, ετήσιες εκδηλώσεις των δομών του, κλπ), που αποτελούν βασική μας προτεραιότητα αφού έχει καθοριστική σημασία να δημιουργούνται σταθερές πολιτισμού σε κάθε πόλη. Σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενο του κάθε θεσμού αλλάζει και εμπλουτίζεται κάθε χρόνο ανεξάρτητα από το αν ο τίτλος του θεσμού παραμένει ο ίδιος, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη  ποικιλομορφία εντός των πολιτιστικών θεσμών, που ήδη λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στην πόλη.
Στο Πρόγραμμα Δράσης για το 2021 αναφέρεται η διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο έχουν υποβάλει δράσεις και εκδηλώσεις (συνέδρια –μουσικά δρώμενα-δράσεις που στοχεύουν στην προοπτική της πόλης) στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, όπως αυτές που αναφέρθηκαν στην παρουσίαση του προγράμματος, τον Ιούλιο του 2020. Έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση αυτών των δράσεων-εκδηλώσεων ανεξάρτητα από την χρηματοδότηση της επιτροπής, η οποία αναμένεται.
Συγκεκριμένα:
Διεθνές Συνέδριο «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» [18-20/6/2021]: συνδιοργάνωση: Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
Διεθνές Συνέδριο «Ο Διαφωτισμός και η παιδεία στα Ιωάννινα» [17-19/9/2021] συνδιοργάνωση: Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Εκδήλωση σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με θέμα το ψηφιακό αρχείο των αγωνιστών του 1821 [12/6/2021]
Πολυθεματικό διήμερο εκδηλώσεων [20-21/6/2021] σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»
Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποιες εκδηλώσεις θα μπορέσουμε τελικά να υλοποιήσουμε. Ο σχεδιασμός, όπως είναι καθολικά γνωστό, είναι αναγκαίο να γίνεται αρκετούς μήνες πριν την υλοποίηση τους. Το Πνευματικό Κέντρο, ως ο σημαντικότερος πνεύμονας πολιτισμού στην πόλη, δεν έχει τη δυνατότητα να αναμένει την άρση των περιοριστικών μέτρων για να ξεκινήσει το σχεδιασμό. Πρέπει να είναι έτοιμο κάθε ώρα και στιγμή να παρουσιάσει ένα πλούσιο έργο, ιδιαίτερα σε μια χρονιά, που, εξαιτίας των επετειακών εκδηλώσεων και του μαζικού εμβολιασμού,  ελπίζουμε να αποτελέσει σταθμό στην πόλη μας αλλά και στη χώρα.
Όσον αφορά την κοινωνική ωφελιμότητα (sic) του πολιτιστικού προγραμματισμού, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2020 και όσο επιτρεπόταν η διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. το καλοκαίρι) το κοινό στήριξε όλες τις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με πλήθος κόσμου. Το πολιτιστικό πρόγραμμά μας φέρνει το κοινό σε επαφή με μεγάλους Έλληνες και ξένους δημιουργούς (κάτι το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στην εποχή μας) ή γνωρίζει στο κοινό σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές από τη νέα γενιά. Η αξιοποίηση του αξιόλογου πολιτιστικού δυναμικού της πόλης και της διασποράς αποτελεί προτεραιότητα μας που έχει, έως ένα βαθμό, υλοποιηθεί με επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν με πολλή μεγάλη συμμετοχή ποιοτικές διαδικτυακές εκδηλώσεις, που έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες συμπολιτών μας.

3. Τομέας Αθλητισμού
Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ήδη σε εξέλιξη.
Μέχρι τώρα έχει γίνει η οριστική υπαγωγή των γηπέδων Κατσικά και Καστρίτσας και έχουν παραδοθεί οι σχετικοί φάκελοι. Ο φάκελος αδειοδότησης του γηπέδου του Κατσικά είναι έτοιμος και απομένει ο έλεγχος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και η οριστική υπογραφή. Έχουν πραγματοποιηθεί οι αποτυπώσεις των γηπέδων και των κτισμάτων και η αρχική υπαγωγή τους στις Δ.Ε. Παμβώτιδας, Ανατολής, και Μπιζανίου, ενώ μέχρι τις 31/01/2021 αναμένεται η παράδοση άλλων δεκαπέντε φακέλων.
Όσον αφορά στην αρωγή και ενδεχόμενη επιχορήγηση των αθλητικών συλλόγων και σωματείων του Δήμου, Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών πρόκειται να ξεκινήσει συναντήσεις με συλλόγους για την καταγραφή των προβλημάτων και συζήτηση με τους υπεύθυνους των συλλόγων για τις δυνατότητες συνεργασίας και επίλυσης των προβλημάτων. Όπως έχει ήδη επισημανθεί, ο Δήμος θα επιχορηγήσει αθλητικούς συλλόγους ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ, αν χρειασθεί, θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του Πνευματικού Κέντρου ώστε να αυξηθούν τα χρήματα που επενδύονται στον αθλητισμό.

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com